سرطان پستان شایعترین سرطان زنان است. خودآزمایی پستان یا معاینه ماهانه پستان توسط خود فرد (BSE) یکی از راههای تشخیص زودرس سرطان پستان است. تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه نه تنها شانس درمان را افزایش می دهد، بلکه از عوارض روحی- روانی، خانوادگی و اجتماعی آن جلوگیری می کند. یکی از راههای تشخیص زودرس سرطان پستان، خودآزمایی پستان یا معاینه پستان توسط خود فرد است. زنان بالغ در هر سنی را تشویق کنیم که ماهی یکبار خودآزمایی پستان انجام دهند .حتی اگر انجام خودآزمایی سینه برای سلامتی برای شما هوشمندانه نباشد ، توصیه می کنیم سینه های خود را بیشتر لمس کنید زیرا این روش خوبی برای نشان دادن عشق بیشتر به خود است. اما واقعیت این است که داشتن حس دوست داشتن و صمیمیت پستان هایتان یک روش مهم برای حفظ سلامت پستان است – به ویژه اینکه هر توده یا برآمدگی بالقوه مضر را هم میتوان سریع تشخیص داد.
اگرچه این واقعیت وجود دارد که سازمان های بزرگ بهداشتی از خودآزمایی سینه حمایت نمی کنند ، اما به این معنی نیست که آنها هدفی ندارند. فقط این گروه ها آنها را به طور رسمی برای غربالگری توصیه نمی کنند. با این حال ، آنها پیشنهاد می کنند که همیشه بدانید سینه های شما معمولاً چگونه است ، بنابراین اگر محصول غیر طبیعی رشد کند ، متوجه خواهید شد. انجمن سرطان آمریکا می گوید: “زنان باید با چگونگی ظاهر و احساس پستان خود آشنا باشند و هرگونه تغییر را جدی گرفته و فوراً به پزشک مراجعه کنند. ” مزیت بالقوه این توجه این است که هرگونه علائمی مانند برآمدگی ، درد یا تغییر اندازه که ممکن است نگران کننده باشد یا برخی از نشانه های سرطان پستان مانند فرورفتگی پوست را بلافاصله تشخیص داده شود.
بنابراین ، بله ، با وجود اینکه دستورالعمل های رسمی وجود دارد ، شما باید به طور منظم به دنبال معاینه سینه های خود باشید و آنها را لمس کنید.
دکتر شما هم احتمالاً همین معاینات ماهانه را به شما توصیه میکند. همایون صنعتی ، MD ، انکولوژیست پزشکی و مدیر پزشکی مرکز پستان MemorialCare در مرکز پزشکی Orange Coast Memorial در Fountain Valley ، کالیفرنیا می گوید: “من خودآزمایی سینه را به صورت مداوم پیشنهاد میکنم.” وی توضیح می دهد: به عنوان مثال ماموگرافی می تواند حدود ۱۵ درصد از سرطان های پستان را از تشخیص بدهد. بعلاوه ، CDC فقط توصیه می کند که از ۵۰ سالگی ماموگرافی انجام شود.
مری جین مینکین ، MD ، استاد بالینی زنان و زایمان در دانشکده پزشکی ییل ، همچنین به بیماران خود توصیه می کند بطور منظم زمانی را برای معاینه پستان خود صرف کنید.
“این واقعیت که ما هیچ مدرک بالینی [در مورد اثر خودآزمایی سینه] نداریم ، به این معنی نیست که [زنان] نباید این کار را انجام دهند – ما می بینیم بسیاری از زنانی که اساساً امروز زنده هستند ، بخاطز این است که آنها مرتب آزمایش خودآزمایی سینه را انجام داده اند.
متخصصان توصیه می کنند این کار را هر ماه یک بار یا حتی هر چند ماه یکبار چند روز پس از پریود انجام دهید. و این همیشه به فرد کمک می کند ، زیرا تغییرات هورمونی باعث می شود کمترین زمان برای وجود کیست های تصادفی یا سایر توده های خوش خیم وجود نداشته باشد.
همه ی زنان بایستی پستان های خود را ماهی یکبار معاینه کنند. اگر هنوز یائسه نشده اید، بهترین زمان انجام معاینه در اولین روزهای پس از اتمام خونریزی است. زیرا در این زمان کمترین میزان درد یا تورم پستانی وجود دارد. اگر دیگر عادت ماهانه نمی شوید، یک روز از ماه را انتخاب کرده و این معاینه را به طور منظم هر ماه در همان تاریخ انجام دهید. این معاینه گرچه کمی وقت گیر است اما دشوار نیست .
خودآزمایی بهتر است هر ماه در تاریخ معین و به روش مشخصی انجام شود. توصیه میشود خانم ها از سن ۲۰ سالگی به بعد خودآزمایی را انجام دهند و بهترین زمان انجام معاینه ۲ -۳ روز پس از پایان عادت ماهیان به عبارت دیگر حدود روز نهم یا دهم از شروع عادت ماهیانه است. در این زمان پستان ها کم ترین حساسیت و سنگینی را دارند در نتیجه انجام معاینه راحت تر و نتیجه دقیق تر خواهد بود.
در صورتی که به هر علت عادت ماهیانه نمی شوید خودآزمایی پستان را در یک روز مشخص در هر ماه، مثلاً روز اول ماه، انجام دهید. در خانمهای شیرده، بهتر است معاینه پس از شیردادن به نوزاد و تخلیه شیر از پستان انجام شود. در صورتی که رحم شما به طریق جراحی خارج شده باشد، اگر تخمدانها نیز خارج شده باشند در یک روز مشخص در هر ماه ( مانند زنان یائسه) معاینه را انجام دهید ولی در صورتی که تخمدانها در بدن باقی هستند و شما در سنین قبل از یائسگی هستید جهت انجام معاینه دقیق تر، با پزشکتان مشورت کنید. همچنین در صورتی که از درمانهای هورمونی استفاده می کنید، در مورد زمان انجام خودآزمایی بهتر است با پزشک مشورت کنید.
در برخی موارد، بیماریهای پستان به ویژه سرطان های پستان باعث بروز تغییراتی در ظاهر پستان می شوند که با نگاه کردن به پستانها قابل تشخیص است. بنابراین لازم است که با ظاهر سینه های خود آشنا باشید تا بتوانید هر گونه تغییرات احتمالی را در آنها تشخیص دهید.
نگاه کردن شامل چند مرحله است:
1- دستها را در دو طرف بدن به حالت آویزان قرار دهید و به پستان نگاه کنید.
2- دستها را از کنار سرتان صاف بالا بکشید.
3- دستها را از آرنج خم کنید و به کمر فشار دهید (دستها را به کمر بزنید و فشار دهید).
4- دستها را صاف به جلو بکشید و کمی به سمت جلو خم شوید.
در هر یک از وضعیتهای بالا، پستان را به دقت نگاه کنید. هر گونه تغییری شامل فرورفتگی پوست یا نوک پستان، قرمزی یا زخم پستان، پوسته پوسته شدن نوک پستان، انحراف نوک پستانها، برآمدگی در قسمتی از پستان یا برجستگی عروق در قسمتی از پستان مهم است. عدم تقارن پستانها، در صورتی که از قبل بوده باشد (مادرزادی، از دوران بلوغ یا پس از شیردهی) مسئله مهمی نیست ولی هر گونه تغییر اخیر در اندازه پستانها باید بررسی شود.
چه مناطقی را باید معاینه کرد؟
محدوده ای که بین استخوان ترقوه از بالا، استخوان جناغ سینه و زیر بغل از طرفین و دو انگشت پایین تر از لبه پایین پستان، در محل کش لباس زیر از پایین قرار دارد، باید معاینه شود.
لمس کردن
برای لمس پستان بهتر است دراز بکشید برای معاینه پستان راست یک بالش کوچک زیر شانه چپ و دست چپ را زیر سر قرار دهید. شانه شما بایستی به اندازه ای بالا رود که پستان چپ در وسط قفسه سینه قرار گیرد و به هیچ سمتی انحراف نداشته باشد. برای معاینه پستان راست همیشه از دست چپ و برای معاینه پستان چپ همیشه از دست راست استفاده کنید. همه پستان را با حرکات چرخشی کوتاه لمس کنید. برای لمس انگشتان را روی قفسه سینه با فشار کم، متوسط و زیاد بچرخانید تا لمس سطحی و عمقی در هر ناحیه انجام شود. برای اینکه همه جا را معاینه کنید بهتر است تمام پستان را به صورت دوایر متحدالمرکز از اطراف به سمت نوک پستان معاینه کنیدروش های دیگری هم وجود دارد .
پس از اینکه تمام پستان را معاینه کردید، دنباله پستان را در ناحیه زیر بغل و سپس گودی زیر بغل را از نظر وجود توده پستانی یا زیربغلی بررسی کنید. سپس پستان مقابل را به همین شیوه لمس کنید.
معاینه پستان را می توانید در حین استحمام نیز انجام دهید. در این حالت پوست پستان لغزنده و اصطحکاک در لمس کمتر است و معاینه پستانها راحت تر انجام می شود. اگر سینه های شما کوچک هستند با این روش ابتدا یک دست را روی سر بگذارید و با دست مقابل پستان آن سمت را لمس کنید. اگر سینه های شما بزرگ هستند بهتر است پستان را بایک دست نگاه داشته و با دست دیگر آن را معاینه کنید.
امیدوارم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتوانید از این مطالب حداکثر استفاده را ببرید.
لطفا نظرات و انتقادات خود را در جهت افزایش سطح کیفی مطالب با ما درمیان بگذارید.
منتظر نظرات صمیمانه و سازنده شما هستیم.
ما در وب سایتمان توصیه های پزشکی ، تشخیصی و یا درمانی ارائه نمی دهیم اطلاعاتی که در این وب سایت یا توسط این مربیان منتشر شده است به عنوان جایگزینی برای مشاوره پزشکی در نظر گرفته نشده است و شما قبل از مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی ، نباید هیچ اقدامی انجام دهید.مراقبت های بهداشتی ، نباید هیچ اقدامی انجام دهید.
2 دیدگاه
سلام من فاطمه قویدل هستم نویسنده و مترجم در آکادمی ورزشی آکوند من در اینجا عاشق کارم هستم و خوشحالم از اینکه برای ارتقای سطح سلامتی بانوان سرزمینم دارم تلاش میکنم
سلام دوست خوبم من امیر هستم طراح و ادیتور مجموعه آکوند
ما در مجموعه آکوند سعی بر این داریم که علاوه بر محتوای عالی مقاله، بهترین و جذاب ترین عکس ها در زمینه های علمی، پزشکی، ورزشی و… را در مقالات به کار ببریم تا یک مقاله مفید و دلپذیر برای شما عزیزان تهیه کنیم. خوشحال میشم که در مورد عکس ها و طراحی های من نظرتون یا انتقادتون رو بگین.