تمرینات فیزیوتراپی در ورزش درمانی، قسمت مهمی از بازتوانی بیماران مبتلا به بیماریها یا اختلالات عضلانی اسکلتی است. فیزیوتراپیستها غالباً در کنار اقدامات درمانی دیگر، تمرینات فیزیوتراپی متنوعی را در برنامههای توانبخشی ارائه میدهند. تمرینات فیزیوتراپی توانایی استفاده از قسمتهای مختلف بدن که در اثر جراحات یا بیماریها آسیب دیدهاند را افزایش میدهد.
زمانی که تمرینات به درستی انجام شوند، نتایج زیر حاصل خواهد شد:
حفظ و بهبود قدرت عضلانی. تنها از طریق انجام این تمرینات است که قدرت عضلات ساخته شده و تقویت میشود.
بهبود عملکرد مفصلها
کمک به پیشگیری از بدشکلیها و دفرمی ها
کمک به تحریک گردش جریان خون
افزایش مقاومت فردی
افزایش آرامش
افزایش بازسازی انگیزه و خوب بودن حال بیمار
فیزیوتراپی در ورزش درمانی چگونه انجام میشود؟
تمرینات درمانی برای بهبود گردن درد و تقویت و اصلاح عضلات، تاندونها و رباطهای نگهدارنده مهرههای گردنی متمرکز هستند. هدف از انجام این تمرینات عبارت است از:
کشش و تقویت عضلات در نواحی آسیبدیده، فرایند بهبودی را تسریع کرده و درد و تورم گردن را کاهش میدهد و همچنین باعث افزایش انعطافپذیری و قدرت عضلات میشود.
برای آموزش وضعیت قرار گرفتن بدن و مکانیزم های دیگر بدن که میتواند از گردن و ستون فقرات محافظت کرده و از بروز گردن دردهای بعدی پیشگیری کند. تمرین درمانی علاوه بر درمان گردن درد به درمان علت آن نیز کمک خواهد کرد. ورزش درمانی میتواند به درمان دردهای گردنی ناشی از آرتروز گردن، خشکی و گرفتگی عضلات گردن، دیسک گردن نیز کمک نماید.
تمرینات فعال برای کاهش درد کمر تقریباً همیشه برای بازتوانی ستون فقرات ضروری بوده و باعث کاهش کمر درد میشود. وقتی که این تمرینات تحت کنترل، به آرامی و با روشی پیشرونده انجام میشوند، مواد مغذی در فضای دیسک و بافت نرم در کمر که دیسک را نگه داشته است، عضلات، رباطها و مفاصل توزیع میشود.
ورزش علاوه بر درمان کمر درد به درمان علت آن نیز کمک خواهد کرد. ورزش درمانی میتواند به درمان دردهای کمر ناشی از آرتروز ستون فقرات (اسکولیوز)، خشکی و گرفتگی عضلات کمر، دیسک کمر و سیاتیک نیز کمک نماید.
تقویت عضلات مرکزی. بسیاری از تمرینات سیاتیک باعث تقویت عضلات شکم و کمر شده تا این عضلات بتوانند از کمر بهتر محافظت کنند. تمرینات کششی برای بهبود درد سیاتیک، عضلاتی که دچار گرفتگی شدهاند یا انعطافپذیری خود را از دست دادهاند و موجب درد میشوند را هدف قرار میدهد.
تشخیصهای خاص. بیشتر برنامههای ورزشی برای کاهش بیماریها و عوارض زمینهای ایجادکننده درد سیاتیک مانند فتق دیسک کمر یا تنگی کانال نخاع انجام میشوند. اشتباه انجام دادن این تمرینات میتواند باعث تشدید درد سیاتیک شود بنابراین باید قبل از اجرای برنامههای ورزشی برای درد سیاتیک از دقیق بودن تشخیص اطمینان حاصل نمود.
نوع تمرین فیزیوتراپی که برای شما تجویز میشود به مرحله نقاهت و ریکاوری شما بستگی دارد.
تمرینات افزایشدهنده دامنه حرکتی
تمرینات دامنه حرکتی هم با کمک فیزیوتراپیست انجام میشود و هم میتواند توسط خودتان و با راهنماییهایی که از فیزیوتراپیست میگیرید انجام شود. در برخی موارد، ممکن است شما در مفاصل و عضلات خود احساس گرفتگی کرده که میتواند دامنه حرکتی مفاصل شما را محدود کند. در این موارد، فیزیوتراپیست ممکن است با گرم کردن بافتهای سخت شده قبل از انجام تمرینات کششی دامنه حرکتی مفاصل را افزایش دهد.
انواع حرکات دامنه حرکتی
سه نوع حرکات ورزشی برای افزایش دامنه حرکتی وجود دارد که عبارتند از: <حرکات اکتیو یا فعال، حرکات پسیو و حرکات کمکی فعال:
۱ – تمرینات دامنه حرکتی پسیو
در این حرکات، فیزیوتراپیست اندام شما را در جهت حرکت مفاصل حرکت میدهد. این حرکات معمولاً در بیمارانی در حرکت دادن اندام خود ناتوان هستند به کار برده میشود.
۲ – تمرینات دامنه حرکتی کمکی فعال
این نوع از تمرینات دامنه حرکتی برای بیمارانی که قادر به حرکت دادن اندام خود بوده ولی برای تکمیل دامنه حرکت به کمک فیزیوتراپیست نیاز دارند انجام میشود.
۳ – تمرینات دامنه حرکتی فعال
بیمار این تمرینات را بدون نیاز به کمک فیزیوتراپیست انجام میدهد. ممکن است فیزیوتراپیست به صورت شفاهی راهنماییهای لازم را برای درست انجام دادن حرکات به بیمار ارائه دهد.
تمرینات تقویتی:
زمانی که عضلات به دلیل آسیبدیدگی برای مدتی بیحرکت بمانند (در گچ یا آتل) ضعیف میشوند. غالباً تمرینات پیشرونده تقویتی در برنامههای توانبخشی گنجانده میشوند. داشتن عضلات با قدرت نرمال و طبیعی از آسیب دیگی بعدی پیشگیری میکند.
تمرینات برای بیماریهای عمومی:
تمرینات روزشی برای بیماریهای عمومی شامل ترکیب تمرینات دامنه حرکتی، تقویتی و پیادهروی شده که به حفظ و بهبود عضلات کمک میکند.
تناسب قلبی ریوی
انعطافپذیری عضلات و مفاصلتقویت عضلات
تمرینات تعادلی
اگر شما دچار مشکلات تعادلی باشید، تمرینات تعادلی بخشی از برنامههای توانبخشی است. تقویت عضلات اصلی بخش مهمی از برنامه بازتوانی تعادلی است.
متناسب با نیازهای خاص هر فرد و سطح تناسباندام او، فیزیوتراپیست ممکن است این تمرینات را از قسمتهایی که شما در آن ثبات بیشتری دارید آغاز کند. زمانی که شما قادر به انجام راحت این حرکات شدید، از شما خواسته میشود که این حرکات را بدون کمک گرفتن از میلههای موازی (پارالل بار) انجام دهید.
امیدوارم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتوانید از این مطالب حداکثر استفاده را ببرید.
لطفا نظرات و انتقادات خود را در جهت افزایش سطح کیفی مطالب با ما درمیان بگذارید.
منتظر نظرات صمیمانه و سازنده شما هستیم.
ما در وب سایتمان توصیه های پزشکی ، تشخیصی و یا درمانی ارائه نمی دهیم. هرگونه اطلاعاتی که در این وب سایت یا توسط این مربیان منتشر شده است به عنوان جایگزینی برای مشاوره پزشکی در نظر گرفته نشده است و شما قبل از مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی ، نباید هیچ اقدامی انجام دهید.
2 دیدگاه
سلام من فاطمه قویدل هستم نویسنده و مترجم در آکادمی ورزشی آکوند من در اینجا عاشق کارم هستم و خوشحالم از اینکه برای ارتقای سطح سلامتی بانوان سرزمینم دارم تلاش میکنم
سلام دوست خوبم من امیر هستم طراح و ادیتور مجموعه آکوند
ما در مجموعه آکوند سعی بر این داریم که علاوه بر محتوای عالی مقاله، بهترین و جذاب ترین عکس ها در زمینه های علمی، پزشکی، ورزشی و… را در مقالات به کار ببریم تا یک مقاله مفید و دلپذیر برای شما عزیزان تهیه کنیم. خوشحال میشم که در مورد عکس ها و طراحی های من نظرتون یا انتقادتون رو بگین.