“آنتی اکسیدان” یکی از آن دسته واژه های پر سر و صدا است که بسیار مورد توجه قرار می گیرد. ما می دانیم که غذاهای پر از این ترکیبات برای ما مفید هستند، در اینجا آنچه شما باید در مورد علمی که آنتی اکسیدان می توانند برای ما انجام دهد بدانید.
قبل از اینکه در مورد آن صحبت کنیم، باید در مورد رادیکال های آزاد صحبت کنیم. “رادیکال های آزاد یک اصطلاح عمومی است که برای ترکیباتی که بسیار واکنش پذیر هستند به کار می رود، به این معنی که آنها می توانند به سلولهای طبیعی بدن مانند DNA متصل شده و در نهایت به آنها آسیب برسانند.”
برخی از رادیکال های آزاد مشکلی ندارند – دکتر جیووانوچی می گوید، این مولکول های ناپایدار به طور طبیعی هنگام ورزش و سوخت و ساز مواد غذایی به وجود می آیند. طبق مرکز ملی بهداشت ما همچنین می توانیم در معرض منابع رادیکال های آزاد در محیط مانند دود سیگار، نور خورشید و آلودگی هوا قرار بگیریم. طبق گفته انستیتوی ملی سرطان (NCI) سموم محیطی دیگر که می توانند باعث ایجاد رادیکال های آزاد در سطح بالایی شوند، تشعشعات یونیزان و برخی فلزات هستند.
اما غلظت بالای رادیکال های آزاد در بدن می تواند منجر به استرس اکسیداتیو شود، این فرآیند می تواند به سلول های شما آسیب برساند. بر اساس NCCIH ، اعتقاد بر این است که استرس اکسیداتیو عاملی در ایجاد تعدادی از بیماری ها مانند سرطان، بیماری قلبی، دیابت نوع ۲، بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، آب مروارید و تخریب ماکولای مربوط به پیری است.آن جا است که آنتی اکسیدان ها وارد می شوند.
طبق گفته NCI آنتی اکسیدان به عنوان پاک کننده رادیکال های آزاد شناخته می شود، آنتی اکسیدان ها به طور موثر رادیکال های آزاد را که باعث این استرس اکسیداتیو می شوند (ضد آنتی اکسیدان) خنثی می کنند. در حالی که ما برخی از آنتی اکسیدان های خودمان را می سازیم، بدن ما برای گرفتن مقدار کافی از رژیم های غذایی ما حساب می کند. لاوری رایت، استادیار تغذیه در دانشگاه فلوریدا جنوبی، به خود می گوید: “آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که در مواد غذایی یافت می شوند و باعث آسیب سلول ها می شوند یا آن را به تعویق می اندازند.”
رایت می گوید، غذاهای گیاهی مانند میوه ها و سبزیجات به ویژه منابع غنی از این ترکیبات خرد کننده رادیکال های آزاد هستند که شامل ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، ماده معدنی سلنیوم، لوتئین و لیکوپن هستند. رایت توضیح می دهد: “آنتی اکسیدان ها از غذاهایی که می خوریم از طریق هضم ترشح می شوند و از طریق جریان خون و سلول ها عبور می کنند”، جایی که آنها روی رادیکال های آزاد کار می کنند.
واقعاً دشوار است که بگویید هر ترکیب آنتی اکسیدانی جداگانه در بدن انسان چقدر مهم است. همانطور که دکتر Giovannucci اشاره کرد، بسیاری از ترکیبات کمتر شناخته شده دیگر نیز در غذاها وجود دارد که حداقل در محیط آزمایشگاهی دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. ما به طور بالقوه در حال صحبت در مورد هزاران ترکیب آنتی اکسیدان هستیم. دکترGiovannucci می گوید: “ترکیبات بسیاری وجود دارد که بسیاری از فعل و انفعالات ممکن را داراست.” نیازی به ذکر بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی موجود در گیاهان نیست.
پیچیده تر کردن این واقعیت این است که دشوار است که بفهمید دقیقاً این ترکیبات در بدن انسان چگونه عمل می کنند. NCI توضیح می دهد، آزمایش های آزمایشگاهی نشان می دهد که آنتی اکسیدان ها می توانند با تثبیت رادیکال های آزاد و جلوگیری از آسیب سلولی مرتبط با ایجاد سرطان، استرس اکسیداتیو را در سلول ها و حیوانات خنثی کنند. اما یک آزمایش آزمایشگاهی نمی تواند به ما بگوید که وقتی چیزی در سیستم گوارش و جریان خون وجود دارد ، چگونه عمل می کند. دکتر Giovannucci توضیح می دهد: “در بدن باید ابتدا در روده جذب شود، سپس به اندام مناسب با غلظت کافی برسد و سپس به قسمت دقیق سلول برسد که آسیب رادیکال آزاد را تجربه می کند.” همه اینها باعث می شود تشخیص دقیق نقش هر یک از آنتی اکسیدان ها در سلامتی ما بسیار دشوار باشد.
آنچه متخصصان می توانند انجام دهند این است که مشاهده کنند که برخی از غذاهای حاوی آنتی اکسیدان با کاهش خطر ابتلا به بیماری ارتباط دارند و توصیه می کنند که براساس این ارتباطات، چه چیزهایی بیشتر بخوریم. “برای برخی از نمونه ها، به نظر می رسد که گوجه فرنگی، سرشار از یک آنتی اکسیدان قوی است. غذاهای سرشار از بتاکاروتن به نظر می رسد با خطر کمتر سرطان پستان در ارتباط هستند (به ویژه گیرنده استروژن منفی سرطان پستان)، و قهوه که سرشار از بسیاری آنتی اکسیدان است برای برخی از بیماری های کبد از جمله سرطان کبد مفید به نظر می رسد. “
متخصصانی مانند رایت و دکتر Giovannucci به طور کلی پیشنهاد می کنند به چند دلیل خوب، آنتی اکسیدان را از غذاهای کامل به جای مکمل دریافت کنید. بنابراین با خوردن انواع منابع غذایی کامل، بدون در نظر گرفتن نقش خاصی که ممکن است داشته باشند، تمام مزایای مرتبط با همه این مواد مغذی مختلف را بدست می آورید.
کل بسته های غذایی که غلظت بالای آنتی اکسیدان در آن وجود دارد، واقعاً برای شما بسیار مفید است. دکتر Giovannucci توضیح می دهد: اول از همه، ویتامین ها و مواد معدنی که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند نیز از مواد مغذی ضروری هستند، به این معنی که ما برای جنبه های مختلف سلامتی خود به آنها نیاز داریم. و غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان، مانند میوه ها و سبزیجات، از سایر مواد مورد نیاز بدن شما (ویتامین ها و مواد معدنی ضروری، که آنتی اکسیدان نیستند)، کربوهیدرات ها (از جمله فیبر و قندهای طبیعی) و آب بسته بندی می شود.
به عبارت دیگر، دلایل زیادی وجود دارد که هر روز آرایه ای غنی از آنتی اکسیدان را در رژیم غذایی خود بگنجانید. رایت پیشنهاد می کند که یک تنوع رنگارنگ را هدف قرار دهید. و خودتان را با گرفتن مقدار مشخصی از یک نوع خاص یا حتی یادگیری نام آنتی اکسیدان های مختلف نگران نباشید. فقط بدانید که “یک رژیم غذایی خوب باید حاوی طیف وسیعی از غذاهای گیاهی باشد.” همانطور که NCCIH متذکر می شود، شواهد خوبی وجود دارد که خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات سالم است و دهه ها تحقیق نشان می دهد که یک رژیم غذایی پر از این مواد غذایی می تواند به جلوگیری از بیماری ها کمک کند. همچنین هیچ خطری برای ایمنی وجود ندارد که نگران مصرف این مواد غذایی باشیم.
دقیقاً برعکس آن می توان در مورد تحقیقات درباره مکمل های آنتی اکسیدانی گفت: شواهد خوبی در مورد سالم بودن این مواد برای ما وجود ندارد و با خطرات احتمالی ایمنی همراه هستند. NCI می گوید، محققان مطالعات زیادی در مورد مکمل های مختلف آنتی اکسیدانی از جمله آزمایش های بالینی بزرگ و قوی انجام داده اند و اکثر آنها دریافتند که مکمل های آنتی اکسیدانی خطر ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و سرطان را کاهش نمی دهد. (یک نظریه در مورد اینکه چرا مکمل ها فواید سلامتی را نشان نمی دهند این است که نسخه های شیمیایی تصفیه شده این آنتی اکسیدان ها بیش از حد متفاوت از ترکیبات پیچیده ای است که از مصرف مواد غذایی دریافت می کنید)
علاوه بر این، برخی از مطالعات، دوزهای بالای مکمل های خاص آنتی اکسیدانی را با افزایش خطر ابتلا به برخی بیماری ها (مانند بتاکاروتن و سرطان ریه، یا ویتامین E و سرطان پروستات) مرتبط کرده اند. NCCIH خاطرنشان می کند: مکمل های آنتی اکسیدانی همچنین می توانند با داروهای خاصی تداخل کنند. (به عنوان مثال، ترکیب ویتامین E و داروهای ضد انعقاد خون ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.)
به زودی با ادامه این مقاله همراهتان هستیم…
امیدوارم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتوانید از این مطالب حداکثر استفاده را ببرید.
لطفا نظرات و انتقادات خود را در جهت افزایش سطح کیفی مطالب با ما درمیان بگذارید.
منتظر نظرات صمیمانه و سازنده شما هستیم.
ما در وب سایتمان توصیه های پزشکی ، تشخیصی و یا درمانی ارائه نمی دهیم اطلاعاتی که در این وب سایت یا توسط این مربیان منتشر شده است به عنوان جایگزینی برای مشاوره پزشکی در نظر گرفته نشده است و شما قبل از مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی ، نباید هیچ اقدامی انجام دهید.مراقبت های بهداشتی ، نباید هیچ اقدامی انجام دهید.
2 دیدگاه
سلام من فاطمه قویدل هستم نویسنده و مترجم در آکادمی ورزشی آکوند من در اینجا عاشق کارم هستم و خوشحالم از اینکه برای ارتقای سطح سلامتی بانوان سرزمینم دارم تلاش میکنم
سلام دوست خوبم من امیر هستم طراح و ادیتور مجموعه آکوند
ما در مجموعه آکوند سعی بر این داریم که علاوه بر محتوای عالی مقاله، بهترین و جذاب ترین عکس ها در زمینه های علمی، پزشکی، ورزشی و… را در مقالات به کار ببریم تا یک مقاله مفید و دلپذیر برای شما عزیزان تهیه کنیم. خوشحال میشم که در مورد عکس ها و طراحی های من نظرتون یا انتقادتون رو بگین.